glaskoning-glas-balustrade-qrailing-compressed
ramen wassen zonder strepen
Gepubliceerd op 27 februari 2023

Je ramen wassen zonder strepen met dit stappenplan

Ramen wassen zonder strepen is geen klusje waar veel mensen naar uitkijken, maar na afloop geeft het veel voldoening! Schone ramen zijn niet alleen fijn als je optimaal van het uitzicht wil genieten en zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval wil, maar ramen wassen is ook nodig voor het onderhoud van glas en kozijnen. Langdurig vuil op ramen en kozijnen kan het glas beschadigen. Tot slot verbeter je met ramen wassen de gehele uitstraling van je ruimte met schone ramen. In deze blog geven we je tips over ramen wassen zonder strepen, zodat je het in één keer goed doet. 

Een goed begin is het halve werk. Wat heb je nodig voor ramen poetsen? Er zijn geen ingewikkelde trucjes of dure schoonmaakmiddelen nodig voor ramen wassen. Wel is het belangrijk om onbeschadigd en schoon materiaal te gebruiken. Kijk, daar is al de eerste gouden tip. Daarnaast zijn de volgende materialen bij ramen wassen zonder strepen essentieel:  

  • Emmer
  • Een onbeschadigde raamwisser
  • Spons
  • Zeem of microvezeldoek
  • Twee droge doeken of één zachte borstel
  • Opstapje of trapje
  • Afwasmiddel of schoonmaakazijn

Volg deze stappen bij het ramen kuisen, en je zult zien dat ze streeploos schoon worden.

Stap 1. Verwijder eerst vuil, zoals zand en stof, van de ramen met een zachte borstel of een droge doek.

Stap 2. Vul de emmer ruimschoots met water. Voeg daar een kleine beetje afwasmiddel zoals Dreft of schoonmaakazijn aan toe.

Stap 3. Ramen poetsen doe je met een spons en water, vergeet daarbij de kozijnen en andere (houten) omlijstingen niet. Ruiten wassen is niet alleen goed voor het behoud van houten kozijnen, dit geeft ook een schoon en fris geheel.

Stap 4. Pak de microvezeldoek of de zeem en neem houtwerk en sponningen af. Vuil en/of teveel water op de raamwisser zorgen voor strepen op je mooie schone ramen, dus veeg na elke baan de raamwisser af met je doek.

Stap 5. Vervolgens wis je met de raamwisser de ramen in verticale banen van boven naar beneden. Overlap de banen om strepen te voorkomen. En let op: stop niet halverwege, want dan krijg je strepen.

Stap 6. Wrijf overgebleven waterdruppels nog goed weg met je droge doek.

Dreft is een wondermiddel voor schone ramen. Je hoeft maar een klein beetje te gebruiken. Als je teveel Dreft gebruikt gaat het erg schuimen, en veel sop is niet handig met ramen wassen. Je hoeft maar een kleine beetje Dreft of een ander afwasmiddel aan het water toe te voegen.

Ramen kuisen doe je het best minstens vier keer per jaar. Als het vuil lang op de ramen zit, kan er blijvende schade ontstaan.

Tip 1. Ramen wassen azijn is mileuvriendelijker dan met stoffen zoals ammoniak.

Tip 2. Gebruik een goede, lees: kwalitatieve, en brede raamwisser, met onbeschadigd rubber. Dit voorkomt strepen en je bent sneller klaar.

Tip 3. Gebruik ook onze glasreiniger voor streeploos schone ramen.

Bestel glas op maat met de eenvoudige glasconfigurator op Glaskoning.be