glaskoning-glas-balustrade-qrailing-compressed
Premies nieuwe ramen
Gepubliceerd op 27 maart 2023

Premies voor nieuwe ramen in 2023: bespaar geld en energie

Laat je je ramen vervangen voor hoogrendementsglas? Naast een lagere energiefactuur, kan je de kosten van je investering ook nog eens beperken met verschillende premies voor ramen in 2023. We geven je een duidelijk overzicht van beschikbare premies waar je misschien wel voor in aanmerking komt. 

Hoe kun je je premie voor nieuwe ramen aanvragen?  
Hoe je deze premies kan aanvragen, verschilt per premie. Per premie staat vermeld hoe deze aangevraagd kan worden. 

Mijn Verbouwpremie is een overkoepelende renovatiepremie voor energie-efficiënte maatregelen voor elke eigenaar of investeerder van een (niet)-woongebouw. Onder Mijn Verbouwpremie vallen ook premies voor ramen. Je kunt namelijk een Mijn Verbouwpremie ontvangen voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Dit valt onder de categorie ramen en deuren. Let op: Mijn VerbouwPremie vervangt vanaf 1 juli 2022 de meeste renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius. Mijn VerbouwPremie kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.  

In principe kan iedere eigenaar of investeerder van een (niet)-woongebouw deze premie aanvragen. De premie voor nieuwe ramen geldt alleen zolang er gebruik wordt gemaakt van hoogrendementsglas. Hoogrendementsglas houdt in dat de U-waarde van het geplaatste glas maximaal 1,0 bedraagt. 

Naast het feit dat het nieuwe glas hoogrendementsglas moet zijn, moet: 

  • Het totale factuurbedrag minimaal €1.000 bedragen. De premie die je ontvangt, zal nooit meer zijn dan 50%.
  • Het gebouw waar het glas wordt geplaatst minstens 15 jaar oud zijn.
  • Het pand een bestaand gebouw zijn, of een realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. 

De premie voor hoogrendementsglas bedraagt in 2023 € 16 per m² glasoppervlak. 

Ontdek op welke premie je precies recht hebt via de simulator.

De EPC-labelpremie is voor alle woningeigenaars en wordt toegekend voor een grondige energetische renovatie van een woning of een wooneenheid. EPC staat voor ‘energieprestatiecertificaat’. Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie, moet: 

- Een woning van EPC-label E of F door middel van renovatie binnen 5 jaar minimaal een label C bereiken;
- Een wooneenheid, met andere woorden een appartement, van EPC-label D, E of F door middel van renovatie minimaal een label B bereiken, dit binnen de 5 jaar na de startdatum van het eerste Energieprestatiecertificaat.

Vooraleer je de renovatiewerken kan aanvangen, heb je een EPC van je woning of wooneenheid nodig, anders kan je niet starten met verbouwen. Na het ontvangen van zo’n certificaat heb je 5 jaar de tijd om je woning of wooneenheid grondig te renoveren. Zijn je werken klaar? Dan laat je opnieuw een EPC van je woning of wooneenheid opmaken.

De hoogte van deze premie hangt af van allerlei voorwaarden. Doorgaans mag je volgende bedragen verwachten:

- €2.500 - €5.000 voor een woning
- €2.500 - €3.750 voor een wooneenheid zoals bijvoorbeeld een appartement

Voor verhuurders van woningen bewoond door prioritaire doelgroepen zijn er ook premies voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Een projectpromotor begeleidt de huurder en de verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werken.

Voor deze premies mag je rekenen op de volgende bedragen:

€85,- m² voor de projectpromotor
€200,- euro per dossier voor de projectpromotor

Samen met je buren woningen energiezuiniger maken loont! Met in totaal tien eigenaars kun je deelnemen aan een collectief renovatieproject als je elk minstens één energiebesparende maatregel neemt, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. 

De voorwaarden zijn hetzelfde als die van Mijn Verbouwpremie. Zo’n project wordt geleid door een BENOvatiecoach. Je vraagt de premie aan op de website van Fluvius. Het renovatieproject wordt opgestart als tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt zich inschrijven voor dezelfde maatregel. 

De Burenpremie bedraagt doorgaans €400,- per woning of wooneenheid. 

Voor premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas kun je ook terecht bij sommige gemeenten en provincies. Met de Premiezoekrobot voor energiepremies kun je kijken of er in jouw gemeente of provincie premies worden uitgegeven. 

We hebben nog een tip met betrekking tot premies voor nieuwe ramen. Als je je woning energiezuiniger wil maken, kan dat aan het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Je woning is 10 jaar of ouder
  • Je woning wordt uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt
  • De uitgevoerde werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd.


Let wel op: Op de factuur moet de aannemer alle elementen vermelden die de toepassing van het verlaagde btw-tarief rechtvaardigen

Premies uitgezocht?

Bestel je glas op maat bij Glaskoning.be